Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Интернационални фестивал филмске режије (LIFFE) покренут је 2008. године у циљу промоције филмских остварења и аутора из земље и региона. 

Током своје десетогодишње историје, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и информисања и града Лесковца, уз подршку многобројних спонзора, развио се у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца.

нтернационални фестивал филмске режије у Лесковцу основан је са идејом умрежавања региона. Кинематографије овог региона уз своје специфичности, говоре универзалним језиком који најбоље разумеју суседи сличног менталитета и сензибилитета. 

Поред културне разноликости коју овај фестивал нуди и развоја локалног препознавања аутора и глумаца, он пружа и могућност сусрета филмских стваралаца што представља основ стварања квалитетнијег и разноврснијег тржишта. Током дванаест година фестивал је угостио преко 80 најпознатијих редитеља различитих генерација, као и велики број глумаца из региона.

Интернационални фестивал филмске режије у Лесковцу основан је са идејом умрежавања региона. Кинематографије овог региона уз своје специфичности, говоре универзалним језиком који најбоље разумеју суседи сличног менталитета и сензибилитета.

 Поред културне разноликости коју овај фестивал нуди и развоја локалног препознавања аутора и глумаца, он пружа и могућност сусрета филмских стваралаца што представља основ стварања квалитетнијег и разноврснијег тржишта. 

Током дванаест година фестивал је угостио преко 80 најпознатијих редитеља различитих генерација, као и велики број глумаца из региона.

Велики значај фестивала даје традиционална конференција редитеља и продуцената, која тежи да пронађе нове моделе сарадње и умрежавања продукције и дистрибуције филмова земаља региона. 

Јединствена платформа омогућава лакшу сарадњу филмских професионалаца и помаже развој ланца вредности филмске производње и доприноси увећању тржишта а тиме и квалитетнију производњу нових филмских остварења. 

На фестивалу се већ 13 година представљају највреднија остварења из региона и до сада је приказано више од 250 филмова пред око 80.000 гледалаца. Уз то, „LIFFE“ је имао велики број светских и европских премијера у Србији, а на фестивал су долазили култни аутори еx југословенске кинематографије.