Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Текстилни музеј у Стројковцу једини је музеј овакве врсте у Србији. Смештен је у селу Стројковце, поред Вучја, 11 километара од Лесковца. Музеј је смештен у воденици која је подигнута у другој половини XИX века. 

Зграда музеја сачувала је специфичну архитектонску лепоту, карактеристичну за период у коме је грађена, а и опремљена је аутентичним намештајем и посуђем. 

Зграда представља тип „црнотравске дунђерске куће“. У левом крилу смештена је воденица, док су у десном просторије за становање у приземљу и на спрату.

Istraživanje 30 ključnih turističkih lokaliteta u Leskovcu i Krivoj Palanci, 22.02

Изнад улазног одељења у приземљу је тераса са аркадама. Судећи по величини и просторијама за становање у њеном саставу, била је власништво богатих Турака. У воденици су 1884. године предузимљиви Лесковчани отворили прву фабрику гајтана „Браћа Теокаревић“, што се сматра зачетком текстилне индустрије у Србији. 

Прва српска гајтанара у селу Стројковцу престала је са радом 1896. године, када су чаркови пренети у Лесковац у Прву фабрику штофа „Илић Поповић и Ко.“, где се и даље производио гајтан. Лесковачки гајтан је убрзо постао популаран и познат не само у Србији, већ и на простору југоисточне Европе и Мале Азије.

Istraživanje 30 ključnih turističkih lokaliteta u Leskovcu i Krivoj Palanci
. Muzej tekstila

Музеј је отворен 1954. године, а реконструисан је 2011. године, чиме је објекту враћен стари сјај и некадашњи, аутентичан начин производње гајтана – каналом тече вода чија снага покреће механизам за окретање чаркова за упредање гајтана. 

Рестауриран је и канал којим је текла вода чија снага је покретала механизам за окретање чаркова и упредање гајтана. Инвентар и све у музеју је аутентично. Такође, може се видети оригиналан начин како се правио гајтан у то доба. 

Текстилни музеј у Стројковцу је 1980. године проглашен за културно добро – споменик културе.