Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Хисар је брдо високо 341 метар у близини града Лесковца на југу Србије.

Симбол града, брдо је познато по остацима великог утврђеног насеља из бронзаног доба и проглашено је парком природе. 

Докази потврђују готово континуирано становање на овом локалитету од неолита до османског периода, а како град Лесковац захвата брдо, све и до данас.

Етно-археолошки парк на Хисару заузима површину од 24 ха. Археолошка истраживања обухватају распон од праисторијског, преко византијског до турског периода.

Проналасци од XИИИ до X века п.н.е. указују на присуство Дарданаца. Археолошка ископавања су започета 1954. године на источној падини када је откривена мала једнобродна камена црква, а интензивирана од 1998. године. 

Један од најзначајнијих проналазака је компактна гвоздена игла (жезло) од чистог, нерђајућег гвожђа, што је епохално откриће, јер се ни уз сву савремену технологију овакви примерци не могу излити. 

На Хисару су пронађени и трагови фресака из XИИ и XИИИ века. Од 2002. до 2006. године, откривен је већи број архитектонских и других објеката, керамике, новца и археолошких предмета од метала, стакла, кости и камена. Посебну вредност имају диптих од слоноваче са копчом и сребрна копча.

Атркативност овог локалитета огледа се у постојању већег броја знаменитости на локалитету: 

Археолошко налазиште, споменик Незнаном јунаку, Спомен парк „Шумска богиња“, парк 9. Југовића, Црква Светог Илије, видиковац, излетиште и близини центру Лесковца. 

Од активности најзначајније су пешачка тура до врха видиковца, припреме за кондиционе тренинге, бициклизам.

Црква Светог Илије на Хисару, у националном стилу, подигнута је 1889. године на месту камене цркве из средњег века. Грађевина је основе крста са куполом изнад центра, по пројекту архитекте Светозара Ивачковића. 

Према легенди, за изградњу цркве заслужна је баба Станојка која је 1860. године, за време владавине Турака, уснила да су ту остаци старије цркве. 

Након копања нађени су остаци камених плоча украшених крстићима. Упркос забрани Турака на овом месту је подигнута дрвена капела, коју је касније заменила црква. 

Удружење „Хисарски шампиони“ доприносе уређењу и одржавању локалитета Хисар. Ове године је одржана је први пут спортска манифестација „Хисар 2021“