Хисар е рид висок 341 метар во близина на градот Лесковац на југот на Србија.

Симболот на градот, ридот е познат по остатоците од големата утврдена населба од бронзеното време и е прогласен за парк на природата.

Доказите потврдуваат речиси континуирано населување на овој локалитет од неолитот до османлискиот период, и како што градот Лесковац го покрива ридот, дури и до денес.

Етноархеолошкиот парк на Хисар се простира на површина од 24 ha. Археолошките истражувања го опфаќаат праисторискиот, византискиот и турскиот период.

Пронајдоци од 13 до 10 век п.н.е. укажуваат на присуство на Дарданците. Археолошките ископувања започнаа во 1954 година на источната падина кога беше откриена мала еднокорабна камена црква, а се интензивираа од 1998 година.

Еден од најзначајните пронајдоци е компактна железна игла од чисто нерѓосувачки железо, што е епохално откритие, бидејќи и со сета модерна технологија, такви примероци не можат да се леат.

На Хисар се пронајдени и траги од фрески од 12 и 13 век. Од 2002 до 2006 година се откриени голем број архитектонски и други предмети, керамика, пари и археолошки предмети од метал, стакло, коска и камен. Од особена вредност се диптихот од слонова коска со тока и сребрената тока.

Атрактивноста на овој локалитет се огледа во присуството на голем број знаменитости во локалитетот:

Археолошки локалитет, споменик на непознатиот јунак, Спомен парк „Шумска божица“, Парк 9. Југовиќ, црква Св. Илија, гледна точка, излетнички простор и блиску до центарот на Лесковац.

Меѓу активностите, најважни се пешачката тура до врвот на гледиштето, подготовките за фитнес тренинг, возењето велосипед.

Црквата Свети Илија на Хисар, во национален стил, е изградена во 1889 година на местото на камена црква од средниот век. Зградата е базирана на крст со купола над центарот, дизајниран од архитектот Светозар Ивачковиќ.

Според легендата, изградбата на црквата се должи на баба Станојка, која во 1860 година, за време на владеењето на Турците, сонувала дека има остатоци од постара црква.

По ископувањето, пронајдени се остатоци од камени плочи украсени со крстови. И покрај забраната на Турците, на ова место била изградена дрвена капела, која подоцна била заменета со црква.

Здружението „Хисар шампиони“ придонесува за уредување и одржување на месноста Хисар. Годинава за прв пат се одржа спортската манифестација „Хисар 2021“.