Формиран е меморијалниот парк во Лесковац на источната падина на Хисар во 1971 година, според проектот на Богдан Богдановиќ, во чест на застрелани и убиени мештани, по повод триесетгодишнината вооружено востание во Лесковац.

Околу централниот споменик, кој ја симболизира грчката божица на победата Ника, односно „Божицата на шумите“ според авторот, се наредени 17 камења со симболи на животот и имињата на најистакнатите борци од Лесковачкиот крај.

Централниот конусен споменик е всушност кенотаф поставен во чест на над 1.000 паднати борци на НОВЈ и жртви на фашизмот од Лесковац и неговата околина.

Споменикот меѓу локалното население е познат по името „Божица на победата“, но самиот Богдановиќ го нарекол „Шумска божица“; споменикот се состои од конус висок 12 метри на кој стои круна од која виселе четири орнаменти (обетки).

Во 2009 година, во спомен паркот беше вклучен лапидариум од дваесетина еврејски надгробни споменици, собрани во непосредна близина. Имено, до Втората светска војна во близина имало мали еврејски гробишта кои биле уништени од нацистите. Меморијалниот парк на Револуцијата во Лесковац е регистриран како познато место во 1992 година, а британски „Би-би-си“ го вклучи Меморијалниот парк во десетте најубави архитектонски градби.