Текстилниот музеј во Стројковац е единствениот музеј од ваков вид во Србија. Се наоѓа во селото Стројковце, веднаш до Вучје, на 11 километри од Лесковац. Музејот е сместен во воденица која била изградена во втората половина на 19 век.

Зградата на музејот ја зачувала својата специфична архитектонска убавина, карактеристична за периодот во кој била изградена и е опремена со автентичен мебел и јадења.

Објектот е тип на „црнотравска дунѓерска куќа“. Во левото крило има воденица, додека во десното крило има станбени простории на приземје и на кат.

Istraživanje 30 ključnih turističkih lokaliteta u Leskovcu i Krivoj Palanci, 22.02

Над влезниот дел на приземјето е поставена тераса со аркади. Судејќи според неговата големина и станбени простории, бил во сопственост на богати Турци. Во 1884 година, претприемничките жители на Лесковац  ја отворија првата фабрика за врвки „Браќа Теокаревиќ“ во мелницата, која се смета за почеток на текстилната индустрија во Србија.

Првата српска фабрика за врвки (гајтани) во селото Стројковац престанала со работа во 1896 година, кога жиците биле префрлени во Лесковац во Првата платна фабрика „Илиќ Поповиќ и ко.“, каде што сè уште се произведувала врвката.

Istraživanje 30 ključnih turističkih lokaliteta u Leskovcu i Krivoj Palanci
. Muzej tekstila

Лесковачкиот гајтан набрзо стана популарен и познат не само во Србија, туку и во Југоисточна Европа и Мала Азија.

Музејот беше отворен во 1954 година, а беше реконструиран во 2011 година, со што зградата го врати стариот сјај и поранешниот, автентичен начин на производство на жици – низ каналот тече вода, чија моќ го придвижува механизмот за вртење на макарите за извртување на врвките ( гајтани ).

Обновен е и каналот низ кој течела водата, чија моќност го напојувала механизмот за вртење на тркалата и извртување на жиците. Инвентарот и се во музејот е автентично. Исто така, можете да го видите оригиналниот начин на изработка на кабелот во тоа време. Текстилниот музеј во Стројковац во 1980 година е прогласен за културно богатство – споменик на културата.