Грделичката клисура се протега на десет километри јужно од Лесковац, каде Лесковачката котлина почнува да преминува во ридско шумско подрачје на клисурата. Тоа е прво стеснување во композитната долина на Јужна Морава во југоисточна Србија. Нејзиниот најјужен дел се вика Момина клисура. Низ Грделичката Клисура тече реката Јужна Морава.

Титулата Балканска убавина ја доби на научен симпозиум на еколозите во Братислава, каде на учесниците им беше прикажан филм за Грделичката Клисура. Туризмот во клисурата се уште не е развиен, но има сместувачки капацитети и потенцијал за иден развој. На 25 километри од Лесковац се наоѓа Предејане, планинско одморалиште опкружено со шума и ридови, заштитено од ветер и магла и погодно за одмор.

Меѓу активностите во Грделичка Клисура, се издвојува Грделичката регата долга 10 километри, традиционална манифестација организирана од Центарот за култура Грделица со поддршка на локалната заедница и градот Лесковац.

Атрактивноста на оваа локација се рефлектира во сè попопуларното сплаварење и придружните програми во одморалиштето, карпите погодни за слободно искачување, близината на планините Кукавица и екскурзиската област Предејане.

Во последните години се зголеми бројот на посетители на слободното искачување. Во близина на локалитетот се наоѓаат манастирот Свети Никола Ораовица, црквата Рождество на Свети Јован Крстител во Грделица, храмот на Архангел Гаврил и базенот во селото Предејане.