Лесковачкиот карневал е инспириран од вековната традиција на карневалот, родната историја и обичаите на југот на Србија (коларници, додоли, лазарици, кралици…).

Карневал Лесковац е член на Федерацијата на карневалски градови на Европа (FECC). Иако има регионално значење, тој е најголем на Балканот по бројот на директни карневалски програми.

Освен големиот маскенбал, на редовната програма се и карневали: домашни миленици, Face&Body Painting, фризури и тетоважи, трки со буре, олдтајмери, трето доба, Карневал на вода, Еко-карневал, Карневал на мајорети.

Избор на карневалски принцези, фестивал на улични забавувачи, турнир на витези, детска карневалска парада, фестивал на оган и меѓународна карневалска парада со 40 до 50 групи од Србија и странство.

Само главната поворка ја следат над 50.000 посетители од градот и околината. За време на траење од 4-5 дена, придружните програми вклучуваат:

работилници за изработка на маски, ликовни колонии, изложби, концерти, претстави и ревии. Настанот ги следи трендовите и постојано се ажурира.