Соборниот храм Света Троица во центарот на Лесковац е изграден во српско-византиски стил во 1931 година. Основата на црквата е во квадратна форма со рамнокрак крст со пет куполи.

 Неговиот надворешен изглед наликува на манастирот Грачаница. Надворешниот украс е меѓу најубавите во земјата. Внатре има три галерии, од кои предната е наменета за хорот. Лево и десно од храмот е црква-парклис.

Генералниот план го подготви г. Василије Андрасов. На осветувањето присуствуваше и кралот на Југославија, Александар I Караѓорѓевиќ, заедно со највисоките црковни великодостојници.

Црквата е заштитена од државата како споменик на културата. Црквата „Оџаклија“ е дел од црковниот комплекс на Соборната црква, изградена во 1803 година, посветена на раѓањето на Пресвета Богородица. Широка и ниска, црквата се чини дека е потоната во земјата. И не само што изгледа така, туку всушност бил затрупан за околу 1 метар, за да не им падне во око на тогашните турски власти.

Црквата е обновена во 1992 година и оттогаш е во функција. Единствена е по тоа што има оџак од тули, што не е карактеристично за денешните цркви. Според преданието лесковчани ги надмудруваат турските власти со изговорот дека не градат црква туку куќа за својот поп направиле камин и оџак по што црквата го ности и истоимениот назив.

Старата црква е еднокорабна базилика, со трем со аркади и дрвени столбови од јужната и западната страна. „Оџаклија“ е изградена од кирпич со дебели ѕидови.

По целиот свод и во самите ѕидови, на растојание од еден метар се поставени земјени садови, со вратот свртен кон внатрешноста на црквата, така што на ѕидовите се гледаат мали дупки, што придонесува за исклучителната акустика.

Атрактивноста на овој потенцијал се одразува во тоа што се наоѓа во центарот на градот во близина на други значајни туристички атракции.