Роштилијада е најголемиот фестивал во Југоисточна Европа кој промовира кетеринг и месо на скара, со акцент на традицијата на лесковачката скара.

Неколку стотици илјади гости од Србија, Бугарија, Република Северна Македонија, Словенија и други земји во непосредна близина го посетуваат овој настан во текот на неделата на преминот од август во септември.

Роштилијадата е манифестација по која се препознава Лесковац. Над 450.000 гости го посетуваат овој настан во текот на неговите седум дена.

Роштилијадата е автентичен, најголем и најпосетуван фестивал на скара и месо во овој дел од Европа.

Istraživanje 30 ključnih turističkih lokaliteta u Leskovcu i Krivoj Palanci

Планирано е Роштилијада постепено да го менува својот концепт, следејќи ги европските стандарди, а во исто време не губи од основната идеја – афирмирање на подготовка на кулинарски специјалитети од скара.

Последниве години многу е направено во организацијата на придружните содржини (концерти, ревии, карневали…) кои ја привлекуваат особено помладата популација. Направено е се за да се привлечат туристи од целиот свет преку подигнување на квалитетот, организирање карневал по формулата „Октоберфест“ од Минхен.

Заедно со придружните настани кои се атрактивни за публиката, организаторите настојуваат да го промовираат на високо ниво производството на месо на скара и подготовката на специјалитети на скара преку семинари, кулинарски и студентски натпревари, тркалезни маси, предавања и стручни симпозиуми.

Секоја година на крајот на август, на почетокот на септември, лескованци на Ростилијадата го соборуваат рекордот за правење најголеми плескавици во светот, а на овој настан се прави и најдобрата светска популарна лесковачка муќкалица.

Заедно со квалитетни програми, забава, концерти и нови искуства, се организираат професионални предавања и натпревари прилагодени на желбите на туристите, различни целни групи и возрасни категории.