Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Протичући кроз усеке, стене и литице планине Кукавице, река Вучјанка прави предивне канале, слапове и „казане“. У кањону дугом неколико километара има више атрактивних места за купање.

Река Вучјанка извире на око 1.100 м.н.в. и тече дужином од 18 км.
На северној страни Кукавице усеца кањон дубине око 300 м са
слаповима и водопадима тј. вировима за купање, попут природних
базена, са чистом и прозирном водом као што су: Девказан, Јаз, Доњи Ђокин вир, Средњи Ђокин вир и тешко приступачан Црни вир. Горњи Ђокин вир има широк 15 метара, а дубок 2,5 метара. 

Ширина му је око 5 метара. Доњи вир је ширине око 20 метара. Дугачак је 10, а дубок око 4,5 метара. Вучјанка током лета постаје купалиште са температуром воде од око 23°Ц у којој многи проналазе освежење.

Река Вучјанка је последњих година препозната као атрактивна дестинација за кањонинг и слободно пењање и једна је од успутних локација за планинарење и пешачење. Атрактивност овог подручја поред природних лепота и садржаја повезаних са планином Кукавицом огледа се у постојећим знаменитостима. 

Изнад кањона реке Вучјанке и изнад саме хидроцентрале Вучје налази се и видиковац Соколица. Са тог видиковца види се камени канал кроз клисуру, који води до саме хидроцентрале. У доњем делу тока реке Вучјанке налазе се бројне старе воденице поточаре које још увек мељу жито. На самом саставу Мале и Чукљеничке реке, налази се очувана воденица поточара из 1786. године. 

У кањону реке Вучјанке одржава се манифестација „Дани воденице“. Организатор овог догађаја је локални Дом културе, а покровитељ Град Лесковац. Верује се да се почетак текстилне индустрије везује за воду Вучјанке када је породица Теокаревић препознала да се коришћењем воде из ове реке може добити штоф изузетног квалитета. Недалеко од локалитета је Музеј текстила Стројковце.

Река  „Вучјанка“
Црква „Светог Јована“

У близини локалитета налазе се црква Светог Јована у Вучју која је саграђена 1932. године и дело је познатог руског архитекте и професора Григорија Самојлова. Према неким изворима, саграђена је на месту где је некада била средњовековна црква, задужбина српских јунака из турског доба Николе Скобаљића. 

У близини су црква Светог Николе и Влајков споменик у селу Чукљеник и црква Свете Петке у селу Рудару. На подручју реке Вучјанке и села Вучје активно је удружење „Наше Поречје“ које има за циљ да допринесе развоју села Вучје и његовим потенцијалима. 

Удружење је дефинисало неколико пројеката који могу допринети развоју туризма: стављање у функцију Виле Теокаревић као мултифункционалан објекат у сегменту културе, постављање ЗИП ЛИНЕ у кањону реке Вучјанке, заштита комплекса Лазе Теокаревића – Индустријски туризам, уређење простора као музејске поставке –простор који је коришћен током снимања филма и серије „ Било једном у Србији – Етно Авлија, развијање локалитета Скобајић град