Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

На обронцима Суве Планине, на око 17 километара од Лесковца у селу Јашуња, налази се манастир светог Јована Крститеља који је мушки манастир, а на километар ипо удаљености женски манастир Пресвете Богородице. 

Манастирски храм подигнут је 1517. године на темељима старијег храма из немањићког периода, а подигао је Андроник Кантакузин са браћом. 

Породица Кантакузин била је у блиским родбинским везама са последњим потомцима деспотске лозе Бранковића

Црква је једнобродна, са полуобличастим сводовима и тремом са западне стране. Храм је у потпуности живописан, а најстарије фреске, насликане су 1524. године захваљујући извесном Петру из Софије. Ове фреске налазе се у наосу. 

Фреске у средњој зони нартекса насликане су касније, око 1584. године, када је и осликана западна фасада. Манастир Ваведењске Пресвете Богородице је подигла монахиња Ксенија са монахињама Теофом, Мартом и Маријом 1499. године чији се ктиторски портрет налази у припрати. 

Све четири су насликане у цркви као монахиње и жене у годинама, али се о њима не зна ништа. Натписи око њихових ликова су сасвим кратки, налазе се само помени њихових имена. У цркви постоје два животописа, један из времена градње а други из XИX века. 

Манастир Св. Богородице је мала грађевина која у основи има правоугаоник која се на истоку завршава полукружном апсидом, а на западу правоугаоном припратом. Ова споменичка целине је под заштитом као споменик природе од великог значаја.