Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Крива Река је најдужа река у овом региону, дуга је 75 км, а по површини слива (1.002 км2) највећа је притока Пчиње. Извире у планинама Осогово, северно од Царевог Врха, на надморској висини од 1.932 метра, а у Пчињи протиче у близини села Клечовце, на надморској висини од 294 метра.

Од извора до ушћа реке Киселицхке, 18 км од извора, Крива Река прво тече на север и северозапад, а затим нагло мења смер и наставља да тече југозападно. 

У центру Криве Паланке, Крива Река прима своју највећу притоку, Дурачку Реку.

Долина Криве Реке је композитна, са измењеним неколико делова клисуре. Зидиловско – Паланецка, Псачка, Маркова, Вакуфска Клисура са ерозивним наставцима: Уземско, Трновечко, Средоречко и долине: Славишкака и Кумановска. Зидиловска клисура на Кривој Реци простире се на 11 км, између села Узем и Криве Паланке. 

Ова клисура је дубока 200-300 метара и није баш стрма. Углавном је под шумском вегетацијом, али понегде има камених изданака различитог облика, величине и занимљивог изгледа. Коридор 8 пролази кроз Зидиловску Клисуру, што је прилика да се туристи зауставе ради одмора, посматрања, фотографисања, планинарења итд.