Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Планина Кукавица простире се на југоистоку Србије на левој обали Јужне Мораве, у Пчињском и Јабланичком округу, смештена између Врањске и Лесковчаке котлине и Грделичке клисуре. 

Према западу је ограничена реком Ветерницом. Од града Лесковца
удаљена је 16 километара. 

Планина Кукавица спада у Родопске планине, а највиши врх је Влаина (1.442 мн.в.) који се налази на северним падинама, док на јужним падинама постоји неколико врхова висине до 1.400 м.н.в.

Планина је богата боровом и храстовом шумом, лековитим и зачинским биљем, печуркама, дивљим малинама и купинама, аутохтоном врстом кромпира – гољак, као и са дивљачи – дивља свиња, срна, лисице и друго.

Део планине је заштићен 1980.године на предлог Републичког завода за заштиту природе. Златна буква је део природног резервата и убраја се у најквалитетније дрво ове врсте у Србији.

Остале врсте дивљачи и птица, као и присуство предатора, доминирају овим пространствима којима Ј.П. „Србија суме“ газдује преко установљеног ловишта „Кукавица“ које се налази на 1360 м н.в. Испред врха постоји ски стаза у дужини од 600 м, ширине 100 м, са просечним нагибом од 22 %.  Кукавица је богата водама, јер се мноштво извора, потока и речица слива са врха планине, а најатрактивнија је река Вучјанка.

Планина Кукавица је препозната као атрактивна планинарска дестинација са неколико значајна успона, а на Кукавици се налази и планински дом “Прека вода” који је у лошем стању и није у функцији. Планина Кукавица је погодна и за бициклизам, а за препознатљивост Кукавице као мотоциклистичке руте задужен је Мото клуб Боровик.

Потенцијал Кукавице се огледа и у постојању додатних атрактивних садржаја на самом локалитету или у близини локалитета: Скобајић град, река Вучјанка, Црква Рођења Светог Јована Крститеља у Вучју, Црква Светог Николе и Влајков споменик у селу Чукљеник, Језеро Барје, хидроелектрана Вучје, кућа Теокаревића као архитектонско здање, некадашњи хотел Влајина и хотел Орлово гнездо који није у функцији.

 Кукавица је богата водама, јер се мноштво извора, потока и речица слива са врха планине, а најатрактивнија је река Вучјанка.

Планински дом „Прека вода“
Ловачки дом „Кукавица“

По свом квалитету од смештајних капацитета издвајају се апартмани Сунчев брег домаћинство Јовановић, у селу Слатина на планини Кукавица категорисано са 4 звездице и 17 лежајева.

Подршку развоју и очувању локалитету Кукавица дају Планинско-скијашко друштво Кукавица. Планина Кукавица је идеално место и за припреме спортиста, планинарење и шетње у природи, сеоски туризам, брање лековитог биља. Потенцијал у дну планине су и Јовачка језера погодна за риболов и камповање.