Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Царев Врв је планински врх Осогоревских планина се надморском висином од 2.085 м.н.в., а од Криве Паланке удаљен је око 25 км, док је од скијалишта Пониква удаљен око 20 км. 

Познат је и под турским именом Султан Тепе. Успон на Царев Врв може се вршити са две стране. Само место има одличне могућности за развој туризма и то спортско-рекреативног. На овом подручју су идентификовани погодни терени за ски стазе, као и за изградњу модерног ски центра. 

На самом врху налази се здање изграђено тридесетих година прошлог века, које је Краљевина Југославија користила као војно утврђење. Од извора Осоговских планина на територији општине Крива Паланка настају две највеће реке у граду, Крива Река и Дурачка Река.

У непосредној близини, испод врха Царев Врв, налази се највиши извор (1.800 м.н.в.) одакле извире Крива Река, најдужа и највећа река у Кривој Паланци. Планинарско друштво Руен, традиционално, сваке године (последњег викенда у јуну) организује попречни успон на Царев Врв. Трансверзала почиње од Криве Паланке, преко манастира Св. Јоаким Осоговски, затим иде до локалитета Љуљки, затим Свете Воде, локалитета Калин Камен и врха Калин Камен, кроз Алтн чесму до врха Царев Врв као крајње одредиште.