Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Грделичка клисура настаје десетак километара јужно од Лесковца, где лесковачка котлина почиње да прелази у брдовит шумски предео клисура. То је прво сужење у композитној долини Јужне Мораве у југоисточној Србији. Њен најјужнији део се назива Момина клисура. Кроз Грделичку клисуру протиче река Јужна Морава. 

Назив Балканска лепотица добила је на научном симпозијуму еколога у Братислави, на ком је учесницима приказан филм о Грделичкој клисуру. Туризам у клисури још није развијен, али постоје смештајни капацитети и потенцијали за будући развој. 25 километара од Лесковца, лежи Предејане, планинско излетиште окружено шумом и брдима, заклоњено од ветра и магле и погодно за одмор.

Од активности у Грделичкој клисури издваја се Грделичка регата дуга 10 киломатара, традиционална манифестација коју организује Дом културе Грделица уз подршку Месне заједнице и града Лесковца. 

Атрактивност ове локације огледа се у све популарнијем сплаварењу и пратећим програмом догађаја, стенама погодним за слободно пењање, близини планине Кукавице и излетишта Предејане. 

Последњих година све је већи број посета љубитеља слободног пењања. У близини локалитета налазе се Манастир Св.Николе Ораовица, Црква родјена Светог Јована Крститеља у Грделици, Храм Архандјела Гаврила и Базен у селу Предејане.