Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Саборна црква Свете Тројице у центру Лесковца грађена је у српско-византијском стилу 1931. године. Основа цркве је квадратног облика у коме је равнокраки крст са пет купола.

 Спољним изгледом подсећа на манастир Грачаницу. Спољна орнаментика спада у најлепше у земљи. Унутра су три галерије, од којих је предња за хор. Лево и десно од храма су по једна црква-капела. 

Генерални план израдио је г. Василије Андрасов. Освећењу је присуствовао краљ Југославије Александар И Карађорђевић уз највише црквене великодостојнике.

Црква је по заштитом државе као споменик културе. Црква “Оџаклија” је у саставу црквеног комплекса Саборне цркве саграђена 1803. године, посвећена рођењу Пресвете Богородице. Широка, а ниска, црква изгледа као да је утонула у земљу. И не само да тако изгледа, већ је стварно укопана за око 1 метар, како не би упадала у очи тадашњим турским властима. 

Црква је обновљена 1992. године и од тада је поново у функцији. Јединствена је по томе што у њој постоји озидан оџак, што није карактеристично за данашње цркве. 

Лесковчани су у цркви, изговарајући се пред Турцима да граде кућу свом свештенику, начинили у огњиште и димњак. 

Стара црква представља једнобродну базилику, има трем са аркадама и дрвеним стубовима на јужној и западној страни. “Оџаклија” је зидана од ћерпића са дебелим зидовима. 

Дуж целог свода и у самим зидовима уграђивани су земљани лонци распоређени на размаку од по један метар, са грлићима окренутим ка унутрашњости цркве, па се у зидовима могу видети ситне рупе што доприноси изузетној акустици. 

Атрактивнос овог потенцијала се огледа у томе што је смештен у центру града у близини других значајних туристичких знаменитости.