Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Роштиљијада је највећи фестивал у југоисточној Европи који промовише угоститељство и роштиљско месо, са нагласком на традицију лесковачког роштиља.  

Ову манифестацију у недељи преласка августа у септембар, посети неколико стотина хиљада гостију из Србије, Бугарске, Републике Северна Македонија, Словеније и других земаља у ближем окружењу. 

Роштиљијада је манифестација по којој се препознаје Лесковац. За седам дана трајања ову манифестацију посети преко 450.000 гостију. Роштиљијада је аутентични, највећи и најпосећенији фестивал роштиља и меса у овом делу Европе.

Istraživanje 30 ključnih turističkih lokaliteta u Leskovcu i Krivoj Palanci

Планира се да Роштиљијада постепено мења своју концепцију, пратећи европске стандарде, а да истовремено не изгуби од основне замисли – афирмисање спремања кулинарских специјалитета са роштиља. 

Последњих година много је учињено у организацији пратећих садржаја (концерти, модне ревије, карневали…) којима се привлачи посебно млађа популација. Све је урађено да се подизањем квалитета, организовањем карневала по формули „Октобер феста“ из Минхена, привуку туристи из читавог света.

Уз пратеће манифестације које се атрактивне за публику, организатори настоје да путем семинара, такмичења кулинара и ученика, округлих столова, предавања и стручних симпозијума, афирмише производњу роштиљ меса и справљање специјалитета са роштиља на висок ниво. 

Сваке године крајем августа, почетком септембра месеца Лесковчани на Роштиљијади обарају рекорд у справљању највећих пљескавица на свету, а на овој манифестацији се прави и најбоља на свету популарна Лесковачка мућкалица.

По свом квалитету од смештајних капацитета издвајају се апартмани Сунчев брег домаћинство Јовановић, у селу Слатина на планини Кукавица категорисано са 4 звездице и 17 лежајева.

Уз квалитетне програме, забаву, концерте и нова искуства, организују се стручна предавања и такмичења прилагођена жељама туриста, различитим циљним групама и старосним категоријама