Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Црква Светог Димитрија налази се у централном градском подручју Криве Паланке. Изграђена је 1833. године, о чему сведочи натпис изнад западних улазних врата са спољне стране. 

По својој архитектонској концепцији, то је тробродна базилика са отвореним тремом на западу и северозападу и ниском полукружном апсидом на истоку. На јужној страни 1935. године изграђен је звоник.

 За овај храм карактеристична је унутрашња организација простора. У западном делу на спрату се налази галерија, чија концепција у облику слова П и украс царства више подсећају на декоративне ентеријере богатих градских кућа из XВИИ и XИX век.

Иконостасна конструкција богато је украшена цветним мотивима и пејзажима. На њему су постављена три реда икона које су настале у другој половини XИX века. 

Краљевска врата, чије је горње хоризонтално поље изведено дубоким резбарењем, и Крст – распело позлаћени су. Унутрашњост цркве осликао је 1887. године сликар Димитар Андонов Папрадишки.

Иконостас је богато украшен природним, панорамским и цветним мотивима и пејзажима. Фреске на западној фасади, ликови арханђела Гаврила и арханђела Михаила, на јужној и северној страни, дело су сликара Димитара Андонова Папрадиског. У истом храму је забележено око 104 иконе.

У непосредној близини цркве била је кућа Енгер, где је 1817. године основана прва црквено-ћелијска школа, у којој је предавао Јоаким Крчовски, а школовали су се тадашњи градски поглавари. Црква је изграђена великим трудом градских поглавара и ктитора Давида Јереја 1833. Године. На јужној страни храма 1935. године подигнут је звоник.