Connecting Perls – Western Balkans, Serbia, North Macedonia

CONNECTING PERLS

Црква „Свети Теодор Тирон“ у с Конопница, код Криве Паланке саграђена је 1885. године и по својој архитектонској концепцији представља редак пример грађевине са „кружним“ архитектонским обрасцима мале Азије или грузијско-јерменског типа, попут цркве у Аламану из 610-617 и старе Клемента Црква „Св. Пантелејмона “на Плаошнику с краја XИX века. 

Црква је у облику једнакостраничног трола или триконхоса, грађена је од клесаног камена, док је тространа слијепа купола обликована плетерном структуром прекривеном гипсом. 

Претпоставља се да су план за цркву израдили мајстори који су радили у Влашкој – Румунији.

Културни догађај Клањање невесте светом Теодору Тирону дубоко је укорењен у генерацијама, па се на тај начин негује култ светог Теодора Тирона, за кога се верује да је заштитник породице и порођаја.

У дворишту цркве Светог Теодора Тирона у кривопаланачком селу Конопница, сваке године традиционално се обележава Дан Светог „Теодора Тирона“ уз велики народни сабор. Дан догађаја је недеља, а датум одржавања је сваке године другачији у зависности од православног верског календара, али увек пада на први викенд почетка Васкршњег поста. Културна манифестација „По клонство невести“ Светог Теодора Тирона дубоко је укорењена у генерације које нису неговале само култ Светог Теодора Тирона, за кога се верује да је заштитник породице и рађања.

На богослужење су долазиле генерације и генерације. Братови и свекрве обучени у своје најлепше народне ношње, да их свештеници благослове за здраву породицу и порођај.

Као народни обичај, ова традиција се одржала до 1977. године, после 33 године паузе, на иницијативу планинарског водича Стојанца Величковског из Криве Паланке, да се обнови као својеврсна Културна атракција, а покровитељ манифестације је и општине Крива Паланка.

Манифестацији присуствују све младе невесте које су се удале између две Тодорове суботе, у пратњи својих свекрва обучених у аутентичне народне ношње из свог краја. Догађај је отворен и могу се пријавити учесници из целе Македоније и иностранства. Манифестација је својеврсна ревија народних ношњи и јединственог обичаја у коме главну улогу имају снаја и свекрва