Црквата „Свети Теодор Тирон“ во Конопница, во близина на Крива Паланка, е изградена во 1885 година и, според својата архитектонска концепција, е редок пример на градба со „кружни“ архитектонски обрасци од малоазиски или грузиско-ерменски тип. како црквата во Аламан од 610-617 година и старата Климентова црква „Св. Пантелејмон „на Плаошник од крајот на XIX век.

Црквата е во форма на рамностран трол или триконхос, изградена од делкан камен, додека тристраната слепа купола е обликувана со плетена конструкција покриена со малтер.

Се претпоставува дека планот за црквата го направиле мајстори кои работеле во Влашка – Романија.

Културната манифестација Поклонување на невестата на свети Теодор Тирон е длабоко вкоренета во генерациите и на овој начин се негува култот на свети Теодор Тирон, за кој се верува дека е заштитник на семејството и породувањето.

Во дворот на црквата Св. Денот на настанот е недела, а датумот на настанот е различен секоја година во зависност од православниот верски календар, но секогаш се паѓа во првиот викенд од почетокот на Велигденскиот пост. Културната манифестација на „По падот на невестата“ на свети Теодор Тирон е длабоко вкоренета во генерациите кои не само што го негувале култот на свети Теодор Тирон, за кој се верува дека е заштитник на семејството и породувањето.

Дојдоа да се поклонуваат генерации и генерации. Браќата и свекрвите облечени во нивните најубави народни носии, да бидат благословени од свештениците за здраво семејство и породување.

Како народен обичај, оваа традиција се одржува до 1977 година, по 33 години пауза, на иницијатива на планинарскиот водич Стојанц Величковски од Крива Паланка, да се обнови како своевидна културна атракција, а спонзор е општина Крива Паланка. на настанот.

На настанот присуствуваат сите млади невести кои се венчаа меѓу двете тодорски саботи, придружувани од нивните свекрви облечени во автентични народни носии од нивниот крај. Настанот е отворен и може да се пријават учесници од цела Македонија и странство. Настанот е своевидна ревија на народни носии и уникатен обичај во кој главната улога ја имаат снаата и свекрвата.