Проект „Да ги поврземе бисерите“

Овој проект е кофинансиран од Европската Унија.

Договорното тело на ИПА II Програмата за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија 2014 – 2020 година, Министерството за финансии на Република Србија, Сектор за склучување договори и програми за финансирање од фондовите на Европската унија (CFCU).

Проектот се спроведуваат од страна на градот Лесковац (Србија), Крива Паланка (Северна Македонија) и Центарот за развој на областите Јабланица и Пчиња.

Градот Лесковац

Лесковац нуди значителни можности за екскурзиски и бањски туризам

Најпознати сведоци на историјата на овие простори се Хисар, Скобаљиќ Град, потоа куќата на Шоп Ѓокиќ и куќата на Бора Димитријевиќ Пиксла, Споменикот на слободата, споменикот на Непознатиот херој и Меморијалниот парк.

За проектот

„Поврзувачки бисери“ (Поврзувачки бисери)

Проектот беше одобрен според Првиот повик за проекти во рамките на Програмата за прекугранична соработка Србија – Северна Македонија

Партнерство

Партнерството вклучува 10 организации (5 од Србија и 5 од Северна Македонија) од целната област - туризам, кои ќе работат на создавање успешни и одржливи туристички понуди.

Реализација

Проектот го спроведуваат три партнери: Градот Лесковац - како водечки партнер, општина Крива Паланка од Северна Македонија и Центарот за развој на окрузи Јабланица и Пчињ од Лесковац.

Крива Паланка

Крива Паланка је седиште истоимене општине Крива Паланка.

Крива Паланка је општина у Републици Северна Македонија, у североисточном делу државе, подно Осоговских планина. Град је удаљен од Куманова 60 км, а од Скопља 100 км. Богато је изворима, потоцима и рекама, и то због релативно велике надморске висине и геолошког састава земљишта.

Veliki_grb_Leskovca
800px-Coat_of_arms_of_Kriva_Palanka_Municipality.svg
centar za razvoj + ara logo