Меѓународниот фестивал за филмска режија (LIFFE) се одржува од 2008 година со цел да се промовираат филмски продукции и автори од земјата и регионот.

Во текот на својата десетгодишна историја, организирана од Лесковачкиот културен центар и под покровителство на Министерството за култура и информации и градот Лесковац, со поддршка на бројни спонзори, тој се разви во престижен настан кој далеку ги надминува локалните граници и е сè попопуларен меѓу љубителите на филмот и филмските работници.

Меѓународниот фестивал на филмска режија во Лесковац е основан со идеја за вмрежување на регионот. Кинематографијата на овој регион, со своите специфичности, зборува универзален јазик кој најдобро го разбираат соседите со сличен менталитет и сензибилитет.

Покрај културната разновидност што ја нуди овој фестивал и развојот на локалната препознатливост на автори и актери, дава можност и за запознавање на филмските работници, што е основа за создавање поквалитетен и поразновиден пазар. Во текот на дванаесет години, фестивалот беше домаќин на над 80 најпознати режисери од различни генерации, како и голем број актери од регионот.

Меѓународниот фестивал на филмска режија во Лесковац е основан со идеја за вмрежување на регионот. Кинематографијата на овој регион, со своите специфичности, зборува универзален јазик кој најдобро го разбираат соседите со сличен менталитет и сензибилитет.

 Покрај културната разновидност што ја нуди овој фестивал и развојот на локалната препознатливост на автори и актери, дава можност и за запознавање со филмаџии, што е основа за создавање поквалитетен и поразновиден пазар.

Во текот на дванаесет години, фестивалот беше домаќин на над 80 најпознати режисери од различни генерации, како и голем број актери од регионот.

Големо значење на фестивалот му дава и традиционалната конференција на режисери и продуценти, која се залага за изнаоѓање нови модели на соработка и вмрежување во продукцијата и дистрибуцијата на филмови од земјите од регионот.

Уникатната платформа овозможува полесна соработка на филмските професионалци и го помага развојот на синџирот на вредност на филмската продукција и придонесува за зголемување на пазарот а со тоа и поквалитетно производство на нови филмски продукции.

Највредните дела од регионот се претставени на фестивалот веќе 13 години и досега се прикажани повеќе од 250 филмови пред околу 80.000 гледачи. Покрај тоа, „LIFFE“ имаше голем број светски и европски премиери во Србија, а на фестивалот дојдоа и култни автори на екс-југословенската кинематографија.